Ungern-Turnén 1989

UNGERN-TURNÉN MAJ 1989
med Luleå Accordion Club (LAC) till Budapest, Nyiregyhaza och Karzag.

Pressrelease.(6 månader före Berlin-murens fall):

Luleå Accordion Club och dess konstnärlige ledare P-G Råberg (dirigent men även flöjt) har nyligen återvänt från en framgångsrik turné i Ungern.

Jättefint, var det allmänna intrycket, hit kommer vi gärna tillbaka!
Och LAC blev också inbjudna till skördefesten i september. Då många orkestrar kommer från övriga Europa till östra Ungern.

Inbjudare för hela turnen var den ungerska staden Nyiregyhaza i östra Ungern, bara 2 mil från den världsberömda vinstaden Tokaj. Företrädare för Nyiregyhazas kulturledning och styrelse hade tidigare tagit del av LAC:s många skivinspelningar och den senaste kassetten som haft stor framgång. Presentation av LAC hade också gjorts av f.d. ungerska medborgaren Rita Bonivart, numera svensk medborgare, som också var turnéledare, tolk och guide.

LAC kom först till Budapest via flyg från Stockholm. Det var en jättelik stad med 2,2 miljoner invånare, vacker och med många sevärdheter, evenemang och de berömda underjordiska varma termalbaden. Trots ”järnridån” gav den ett mycket västerländskt intryck med breda gator, stort tunnelbanenät och mängder av exklusiva affärer som skyltade med allt från vardagssaker till pälsar och smycken.

Över floden Donau, som flyter rakt genom Budapest (stadsdelarna Buda och Pest) finns 9 stycken vackra broar. Efter en övernattning på fint hotell reste LAC med buss över ungerska pusztan till Nyiregyhaza, ca 30 mil öster om Budapest, en stad av ansenlig storlek. Ett kort uppehåll gjordes mitt på pusztan vid Hortobagy med den vackra 9-bågarsbron över floden Tiza.

Första konserten höll på att regna bort, men arrangörerna flyttade snabbt på en stor symfonikonsert en timme i Nyiregyhazas kyrka, så att LAC inledde konserten. Repertoaren var nu inte direkt anpassad för kyrkor, men både Evert Taubes musik och Mikis Theodorakis sånger rönte stor uppskattning med långa varma applåder som följd. De mer upphetsande ungerska czardasstyckena som P-G Råberg arrangerat fick anstå till senare konserter i turnén.

Den stora skolstaden Nyiregyhaza med 175.000 invånare, tog sedan emot LAC:s styrelse och dirigenten P-G, gåvor utbyttes och stadens borgmästare berättade om staden och att ungrarna från och med i höst inte behöver läsa ryska längre. – 1. Maj är dessutom inte lika stor högtid som förr, berättade en av ungerska resebyråns representanter.

I Nyiregyhaza spelade LAC också en konsert på musik- och konsthögskolan under stort jubel och där eleverna sjöng med i alla de livliga czardas som LAC och P-G varvade med svensk och internationell underhållningsmusik.

Sedan uppvaktades LAC av en stor blåsorkester som höll en särskild parad av amerikanskt snitt för klubben. Senare ordnades en dubbelkonsert med orkestern och LAC , en konsert som för övrigt filmades och senare efterföljdes av en fest där det dansades czardas till långt in på natten.
Efter tre dagars konserter i Nyiregyhaza reste LAC med sina 20 musiker och ca 25 ytterligare medföljande supporters och tolk till staden Karcag i södra delen av pusztan.

Där blev det stor konsert på torget med en jättestor publik. LAC spelade både svenskt och ungerskt. Våra deltagare visade upp hur man dansar hambo och schottis till LAC:s musik. Ett mycket populärt inslag som applåderades livligt.

Nya utbyten av standar blev det med stadens honoratiores. Sedan hade den berömde skulptören Sandor Görfi ordnat en stor överraskningsmiddag: ett nyslaktat lamm och vin i mängder! Gruppen fick också pröva på de hälsorika termalbaden i Karcag med mineralrikt hett vatten som sprutade upp ur marken och in i jättestora badbassänger ute i en stor park. Stor succé bland de våra!

Därefter följde tre dagars konserter i Budapest. Bäst var konserten på Vörösmaarty utanför det berömda Cherbaud i centrala Budapest. Stor och tacksam publik av internationellt slag. Mellan två av våra musiknummer hördes röster som ropade: – Heja Lule! Det var medlemmar ur Kjell Lönnås stora KFUM-kör som hade sjungit i Wien, åkt flodbåt på Donau till Budapest där man nu skulle ge en konsert.

Konserter var även inplanerade för oss i den berömda Fiskarbastionen uppe vid det kejserliga slottet och i den gamla medeltidsstaden Szentendre utanför Budapest, men vädrets makter satte stopp för en del av dessa konserter.

Som helhet blev det en mycket lyckad och framgångsrik turné. Våra deltagare överraskades av det stora välståndet, överflödet på mat och varor, men ungrarna själva sade att det var dyrt för dom, även om det var billigt för oss. Ur svensk synpunkt låg priserna i Ungern ca 10 gånger lägre än i Sverige. Man lever kungligt, åker taxi för några kronor genom stan, äter lyxiga middagar för bara 10-15 kronor och köper operabiljetter till något av Budapests två operahus för ca 30 kronor.

Hotellstandarden var av skiftande slag från lyxhotell som Hilton till enklare hotell, men priserna är också anpassade därefter, fast betydligt billigare än i Sverige.

Vid konserterna i Nyiregyhaza hann vi också med ett besök i Tokaj med de världsberömda vinkällarna där, men avsmakningen fick hållas lite kort.

Luleå Accordion Club flög ned till Budapest och åter via Malevs flygbolag. Trots alla musikinstrument och andra speciella formaliteter var det inga problem att genomföra turnén. Staden Nyiregyhaza hade bokat alla hotell åt oss. Arrangerat alla konserter och ställt bussen med chaufför till vårt förfogande. Oväntat bra och generöst!

Luleå Accordion Club överväger nu att anta erbjudandet om att återkomma till skördefesten, men nästa år istället för detta år. Vi måste hämta oss från alla glada överraskningar och all god mat, palinka-snapsar, viner och trevliga ställen, som en av medlemmarna uttryckte det. Men ett är säkert: Till Ungern återvänder vi gärna!.

Kurt Henriksson, ordf LAC

PS. På bussresorna fick vi ej gå närmare än 10 meter från den taggtrådsförsedda gränsen med hot om att bli beskjutna. Den ryska militärförläggningen mitt i Budapest var mycket avskydd. Sex månader senare, i december 1989 föll Berlin-muren, men redan några veckor tidigare hade ungrarna öppnat sin gräns för mängder av flyktingar som strömmade över gränsen från Tjeckoslovakien och vidare mot österrikiska Wien, eftersom Ungern fortfarande var kommunistiskt. DS.

Comments are closed.