Hammig Flöjten

Hammig Flöjten
Mitt Instument

Jag hade tidigare skaffat en Philip Hammig-flöjt och senare en handgjord silverflöjt av brodern August Hammig, världens kanske främste flöjtbyggare vid den tiden.

För att klara betalningen av min August Hammig flöjt jobbade jag mycket extra, frilansade och var musiklärare vid sidan om mitt jobb som datasystemman på NJA, köpte så småningom den fina Hammig-flöjten och fick göra avbetalningar på resterande belopp under några år. Jag spelar än idag på min Hammig-flöjt.

 Båda de legendariska flöjtmästarna Hammig är ju borta sedan många år tillbaka, men Philip Hemmig´s son Gerhard har helt nyligen tagit över sin fars och farbrors fabrik under namnet Philip and Richard Hammig Incorporated.

Min Hammig-flöjt har sedan följt mej genom livet som en kär vän, både i orkester och när jag varit solist i kyrkor och på andra ställen. Även min piccolaflöjt fanns med hela tiden. Jag kom i kontakt med piccolan under min tid i Boden som elev till flöjtisten Ruben Lindvall, som spelade både tvärflöjt och piccola som en gud.

Bröderna Hammig tillverkade på sin tid flöjtar med världsrykte

Flöjten är en gammal form av blåsinstrument. En mellan 30 000 och 37 000 år gammal flöjt gjord av mammutben funnen i de tyska Alperna är det äldsta musikinstrument som hittats. Den allra enklaste typen av flöjt är ett rör där man blåser över öppningen som när man blåser in i en flaska. I den andra änden av spektrumet finns den västerländska konsertflöjten med sitt komplexa system av hål och klaffar.

Toner bildas av en stående svängande luftpelare. Tonhöjden kan ändras, oftast genom att man öppnar och stänger en serie hål i flöjtrörets sida med hjälp av fingrar eller klaffar. Det finns även flöjter med en dragbar del för att ändra tonen.

Enkla pipor som saknar fingerhål eller annan anordning för att åstadkomma olika toner kallas normalt inte för flöjter trots att de räknas dit om man går efter hur ljudet åstadkommes. Hit hör enkla folkinstrument, såväl som visselpipor som används för andra ändamål än musik. Även lergöken är en sorts flöjt. En av huvudtyperna av orgelstämmor kallas flöjtstämmor, då piporna i dem rent ljudtekniskt kan betraktas som flöjter.

Hammig är mest känd för sina tvärflöjtar

Tvärflöjt eller traversflöjt är ett blåsinstrument som tillverkas av trä, metall eller plastmaterial (exempelvis delrin), helt eller delvis försedd med klaffmekanismer som täcker hålen. Tvärflöjter finns i fyra stämningar: piccola, alt, bas samt den vanligaste som kallas stor flöjt. Idag tillverkas tvärflöjter mest i metall, men de räknas fortfarande till träblåsinstrumenten. Exklusiv är silverflöjten helt tillverkad i silver.

Tvärflöjten hålls horisontellt och blåses från sidan.

Piccolaflöjt (från italienskans flauto piccolo, ‘liten flöjt’) är en liten tvärflöjt i träblåsfamiljen. Den är hälften så stor som en tvärflöjt och har sitt normala tonomfång en oktav ovanför denna. Piccolaflöjten har det högsta tonomfånget i symfoniorkestern, från tvåstrukna d ända upp till femstrukna c, och är i sitt höga register mycket svårt att överrösta. Förutom i symfoniorkestern används den ofta i blåsorkestern och inte minst i militärmusik.

Piccolaflöjten konstruerades under slutet av 1700-talet, och tog över som diskantflöjt inom konstmusiken efter flageoletten. Klaffarna är sedan 1800-talet ordnade på samma sätt som på den moderna tvärflöjten, och greppen är således desamma på bägge flöjttyperna. En person som kan spela tvärflöjt kan därför förhållandevis enkelt lära sig att spela piccolaflöjt. Blåstekniken är likartad på bägge flöjterna, men luftströmmen måste koncentreras mer vid anblåsning på piccolaflöjt. Piccolaflöjten är intonationsmässigt mycket känslig, dels för att den rör sig i ett ljust register, dels för att små ändringar i embouchuren ger stora förändringar i tonhöjd.

Källa: Wikipedia