Sagomusikalerna

24 STYCKEN SAGOMUSIKALER!

-PG, jag har ju hört talas om dina sagomusikaler. Är det som en ”vanlig” musikal som framförs på en teaterscen, eller vad är det egentligen?

-Inte riktigt som en vanlig musikal. Men det är en sagoberättelse som projiceras på en stor filmduk, som en stor sagobok, med cirka 50 bilder/målningar i varje saga. En berättare framför sagan nästan som en skådespelare med levande mimik och tonfall. En orkester och sångare, tillsammans 10 musiker, spelar ouvertyren och sjunger/spelar de visor som ingår i varje saga, ungefär 5-10 visor.

– Du PG, för den oinvigde, vad är en ouvertyr?

– Ordet ouvertyr kommer från franska språket och betyder i dessa sammanhang för “öppning” Det är ett kort instrumentalt stycke, vanligen för orkester, som spelas som öppning till musikaliska verk.

– Hur mycket av det här har du själv svarat för?

-Ja, själva sagan har jag ju gjort själv. Men även alla teckningar/målningar till varje saga, vistexterna, musiken och   arrangemangen för orkestern och sångarna.

– Vilka brukar framföra sagomusikalerna och var nånstans brukar ni framträda?

Framförandet sker med DBV-orkestern, Dagbarnvårdarnas musikgrupp med flöjt, klarinett, fagott, gitarrer, dragspel och basgitarr samt sångare och en berättare, Angelica Öström. Det brukar vara 6 st sagomusikaler per år på länsmuseet i Luleå och ett framförande på Lillan, Lilla Teatern i Luleå, men vi har också framträtt på förskolor och andra orter i Norrbotten. DBV är en ideell musikgrupp och allt sker utan bidrag, men ibland genom lite sponsring och samarbete t ex med Riksteatern, Lillanverksamheten, ABF och länsmuseet.

– Men det fordrar väl en hel del kringjobb förutom själva idéarbetet och komponeringen?

– Ja massor. Vi repeterar en gång per vecka och hela planeringen, samordning och inspicientjobb görs av min hustru Marianne, som också spelar gitarr och sjunger i orkestern.
Själva sagomusikalerna tar ungefär ett halvår per styck för mej att göra, sedan sker fotografering eller scanning av teckningarna. Vi gör affischerna själva och distribution sker via Kulturservice i Luleå. Alla jobbar ideellt utan ersättning, inte ens för instrument- och materieltransporter har vi någon ersättning.

– När började du att skriva de här sagorna?

– Dom första sagorna tillkom så tidigt som kring 1962 då TV inte fanns och vi bara hade en radiokanal. Då fanns det ett barnprogram som sändes varje morgon i Riksradion och hette Småbarnskvarten.
Producent var Marianne Orup på Sveriges Radio i Stockholm. Jag skrev sex olika sagoavsnsitt som sändes varje morgon och lästes av Gerd Malmsten vid Luleåradion. Musiken spelades av Erik Lidman på fagott, P-O Hedlund, gitarr och själv spelade jag flöjt. Vi hade en liten barnkör också. Sagorna mottogs väl och gick sedan i repris omkring 1982 med nya musiker och uppläsare.

– Hur kom den här DVB-orkestern igång?

– När vi musiker senare hjälpte dagbarnvårdarna med deras sångframträdanden på olika förskolor bildades DBV:s musikgrupp med min fru Marianne som sammanhållande kraft. Jag tecknade och målade bilderna till de första sagorna och sedan har det blivit 14 sagor till med Efraim Hare och Kurre Ekorre som de två figurer som råkar ut för diverse äventyr. En sagomusikal som blivit särskilt uppskattad och går som en tradition i december varje år är ”När jultomten försvann”. Den sagan har man visat intresse för även i USA. Jag har skickat underlag dit, men i ärlighetens namn vet jag faktiskt inte hur långt det har avancerat over there. En annan sagoversion av Bröderna Grimms ”Stadsmusikanterna i Bremen” i vår version finns just i stadshusets arkiv i Bremen, Tyskland.

 

DBVs Musikgrupp med, från vänster: PG Råberg, Gunnar Östlund, Johanna Kankanranta, Vera Larsson, Marianne Råberg, Ulrika Öhrberg, Ulla Skoglund och Iris Leander


När det gäller Bröderna Grimms klassiska saga “Stadsmusikanterna i Bremen” (en verkligt känd klassiker bland alla berömda Grimm-sagor) så har jag själv skrivit om handlingen lite grann, illustrerat den med ett 50-tal bilder och skrivit ett antal små musikstycken med texter till sagan och dessutom en ouvertyr. Dr Hassler i Luleå, som också varit tysk konsul här, tyckte att det hela var en så intressant utveckling av den kända sagan så han har skickat allt material, text, noter, teckningar och vår inspelning till Bremens borgmästare, så där finns alltså vår sagoversion nu och dess vidare öden vet man ju ingenting om.

– Du PG, hur många sagomusikaler har det totalt blivit under årens lopp?

– Totalt har det blivit 21 stycken. Om du vill ha en uppräkning så ser det ut så här:

1. Trädgårdsskoj (med Ouvertyr, Evert Spindels menuett, Kalle Kålemask, Hubert Humlas visa, Hej och hå…, Va´har hänt me´Kalle? Slutsång)

2. Arr. av Klas Klättermusvisor av T. Egler (Klättermusvisa, Nötplockarvisa, Farmors visa,Klättermusens vaggvisa, Spelmansvisa, Pepparkakebagarns visa, Visthusmusens visa,Rävjägarvisa, Badvisa för småbjörnar, Grönsaksätarsång, Bamses födelsedag, Jösse Bagare, Visan om räven, Mickel Rävs visa)

3. Seglaräventyret (Ouvertyr, Seglarvisa, Seglarnatt, Älgvisan, Örnens skrattvisa, Slutvisa)

4. Äventyret med trollspöet (Ouvertyr, Den god féens visa, Ekorrscouternas visa, Skynda på, Den stygga féens visa, Har jag trollat bort min bästa kompis?)

5. Cirkusäventyret (Ouvertyr, Papegojvisan, Cirkusmarsch, Trollkarlens visa, Konstiga djur, Lejonvisan, Slutvisa)

6. Det spökar! (Ouvertyr, Smyga tyst, Det finns vita spöken…, En häxa? En lustig gubbe, Jag är en mycket gammal man, Spök me´lök)

7. Stadsmusikanterna i Bremen, efter Bröderna Grimm (Ouvertyr, Åsnans visa, Hundens visa, Kattens sång, Tuppens sång, Rövarnas sång, Stadsmusikanternas visa, Traskvisa, Slutsång)

8. Resan till Egypten (Ouvertyr, Farbror Johansson, I Egypten, Stilla flyter Nilen, Tre bovar, Polisång, Baja-Maja, Naken om baken, Åh, fy Farao! Faraoner,babyloner…,Slutsång)

9. Resan till Kina (Ouvertyr, Trolla bort, Sången om bovarna, Sången om ormen, Bovarnas sång, Snabba Brasses affärer, Tai Mahal, Kinasång, Hovskvaller, Gott-gotti-gott-gott! Grilla Falukorv, Slutsång)

10. Lova och hennes vänner (Jag har ett litet äpple, Jag skakar och ruskar, Vipp-på-rumpan-affär, Gubben i lådan, Jag är en liten undulat, Gubben Höst, I ett hus…, Kungens lilla piga, Gullefjun, Valpen min, Skrammelbil, Min lilla kråksång, Mamma Muu, Klappa händerna när du…, Som soldater tåga vi, Hänger örona på dej ner, Kaninvisan, Törnrosa)

11. Gnurglorna (Ouvertyr, Draculas sång, Gnurgel-dansen, Gnurgel-sången, Sjörövarnas visa,Mamma-sången, Slutsång.)

12. Snälla djur och annat klur, sångmedley(Ouvertyr, Erkorr´n satt i granen, Imse Vimse Spindel,Var bor du lilla råtta? Råttn Max, Mors lilla Olle, Våran igelkott, Jag bor på en bondgård, Bä,bä vita lamm, Bockarna Bruse, Katten och svansen, Tänk om jag hade en liten apa, Krokodilen i bilen, Klappa händerna när du är riktigt glad).

13. Taveltjuvarna (Ouvertyr, Se på tavlor, Snälla farbror Ekström, Tjuvarnas sång, Skynda, skynda! Dom ä´fast ! Intervjuvisan, Slutsång)

14. När jultomten försvann (Ouvertyr-julpotp. Arr. av Tomtegubben hade snuva, Bjällerklang, Titta en sån stjärna, Räven raskar över isen, Björnen sover i sitt lugna bo, Hej tomtegubbar slå i glasen, Nu är det jul igen, Rudolf med röda mulen, Tomteverksta´n)

15. Mössens julafton, liten sångsaga , 8 verser….och kattens julafton

16. Äventyret med trolltrumman (Ouvertyr, Dragvisan, Sirkka-Liisas visa, Fjällhararnas visa, Vargarnas sång, Farväl, Efraim!)

17. Häxorna i Blåkulla (Ouvertyr, Häxdansen 1, Kvastflygarvisan, Till Blåkulla, Häxdansen 2, Häxornas visa, Abra-Kadabra, Storhäxans trolleri, Trollkärringens sång, Slutsång)

18. Arr. av Möte med Mumintroll, sångmedley (Ouvertyr, Mårrans klagosång, Mminpappans visa, Muminmammans visa, Råddjurets visa, Teaterråttan Emmas visdomsord, Lilla Mys visa, Mumintrollets visa, Sov mina ungar, Alla djuren slår rosett om sin svans, Villervallerisången, Mumins signatur, Slutsång)

19. Räväventyret (Ouvertyr, Efraims visa, Kurres visa, Rävvisan, Ugglans visa, Festvisa, Slutsång)

20. Skogstjuvar (Ouvertyr, Broccolisången, Tyst, de´prasslar! Kloka ugglan, Tjuvsången, Slutsång).

21. Skogen brinner! (Ouvertyr, Chi-Do-visan, Vi spelar upp! Fågelsången, Tända eld, Fort, släck elden! Slutvisa: Nu är det slut)