Musik och Turnéer i Finland

Musik och Turnéer i Finland

Kontakter med musiker i länet och i Haparanda/Torneå knöts under mina år som projektledare inom Regionmusiken för kulturveckorna i länets kommuner, men också Torneå, finska militärmusikkåren i Uleåborg och Nordkalottens Symfoniorkester med musiker från både Sverige, Finland och Norge. Det här ägde rum i slutet på 1980-talet och en bit in på 1990-talet.

Samarbetet med kommunernas olika kultursekreterare och kulturansvariga i Torneå utvecklas till ett mångsidigt återkommande arrangemang i både Haparanda och Torneå. En god hjälp var Haparandas dåvarande kultursekreterare Tapio Salo, som också förmedlade de finska kontakterna. Dragspelsveckorna i Haparanda/Torneå bestod dels av att vi med Luleå Accordion Club spelade dansmusik vid natursköna Kukkolaforsen på fredag, kyrkokonserter i Haparandas och Torneås gamla kyrka på lördag med dans i Folkets Hus på lördagkväll tillsammans med enheter från Torneå. Även enskilda dragspelare och Torneås dragspelsklubb medverkade i skilda sammanhang.

På lördagen arrangerades Nordkalottmästerskapen på dragspel. Från vardera Finland (Helsingfors), Sverige (Stockholm) och Nordnorge medverkade domare i det domarpresidium som jag hade äran att leda som överdomare. I de allra flesta fall segrade unga, skickliga dragspelsvirtuoser från norra Finland eller Torne-dalen.

Under hela dragspelsveckan pågick olika dragspelskurser på svenska och finska sidan, dels för nybörjare, dels för mer avancerade men även kurs i hur man vårdar och reparerar sitt spel, föreläsningar m.m.

De lyckade dragspelsveckorna avslutades alltid på den lilla ön Pikkisaari i Torneå. Där ställde alla deltagande orkestrar och solister upp med ett välbesökt program från friluftsscenen.

LAC (Luleå Accordion Club) som jag ledde vid denna tid, var en av huvudattraktioner och vi deltog både med dansmusik, kyrkomusik och konsertmusik. Det finska samarbetet utvecklades succesivt med åren. Vi gjorde dels en sommarturné till den lilla staden Juorva utanför Vasa i mellersta Finland och senare två turnéer till den stora kultur- och folkmusik-staden Ikaalinen utanför Tammerfors.

Dessa kulturveckor i Ikaalinen var mycket välarrangerade och rönte stor uppmärksamhet i hela Finland. Veckorna började i allmänhet med rena folkmusikarrangemang, bygdespelmän, dansare och kulturföreträdare i denna hemort för riksbekante finske dragspelsvirtuosen Lasse Pihlajaama.

Veckosluten ägnades till stor åt dragspelsmusik från både Sverige och Finland. Dessutom satsade man stort på internationell närvaro av berömda tangoorkestrar. Dessa var under de två år vi besökte Ikaalinen dels Malandos världsberömda tangoorkester och året därpå Alfred Hauses stora tangoorkester på ca 20 musiker från Hamburg. Konserterna var slutsålda långt i förväg och den finska radion och televisionen YLE kom med stora OB-bussar, tekniker m.m. för att sända konserterna.

Själv indrogs jag mer eller mindre frivilligt på en direktsändning i finska radion tillsammans med vår jazzdragspelare Carl-Erik Medfors och en synnerligen välspelande kompgrupp från ett finskt storband som gästade musikveckan. Vid denna direktsändning spelade jag både flöjt och tenorsaxofon.

Vår dragspelsklubb gjorde flera fina framträdanden och vid den avslutande paraden genom staden in på idrottsplatsen, placerades Luleå Accordion Club främst med mig som tamburmajor, vilket var ovanligt i dessa sammanhang. Hur musikerna upplevde att marschera med de drygt 15 kilo tunga dragspelen i sommarvärmen kan man ju bara tänka sej, men stämningen var god. Andra året filmades dessutom vår parad av japanska televisionen.

Samarbetet med finska klubbar, föreningar och arrangörer var både givande och trevligt på alla sätt. Påpekas bör att vi i de årliga dragspelsveckorna i Haparanda-Torneå också hade musiker och gäster från Nordnorge, varav en del även deltog i Nordkalottmästerskapen på dragspel. Evenemangen recenserades både i de finska och norska dragspelstidningarna.

Tyvärr har den traditionella dragspelsveckan i Haparanda-Torneå succesivt glidit över till att bli en jazz-och bluesfestival, men av stora mått och årligen återkommande, medan dragspelsutbytet fallit tillbaka. Kanske ett led i tidens utveckling, även om dragspelet tycks återkomma i nya konstellationer och musikformer internationellt. Och tangon i Finland – den kommer alltid att leva!

 

 

Comments are closed.