Luleå Musikkår bildades år 1930 av en liten blåsarsextett inne i Luleå stad och resterna av den lilla bruksorkester som funnits vid 1900-talets början vid det lilla järnverket i Karlsvik utanför Luleå.
Luleå Musikkår vid 35-årsjubileumet 1965
Orkesterns första namn blev Luleå Blåsorkester och dess förste ledare, grundare och dirigent var boktryckare Carl Rehnström som ledde orkester mellan1930-1955. Orkestern spelade lite parkkonserter, vid Barnens Dag åkande på ett lastbilsflak och en del andra trevliga tillfällen men klangen var kanske inte alltid så god. Repertoaren bestod av marscher och en del noter som man senare fick från I.19:s militärmusikkår i Boden av den nye musikdirektören Einar Råberg.
Orkestern hade inga gemensamma uniformer eller kläder, bara vita skärmmössor av mystiska storlekar och dessutom hade man lite besvär med själva marscherandet. Endast en trumslagare fanns i orkestern.
År 1955 lämnade Carl Rehnström över orkestern till Sven Hallberg som varit orkesterns 1:e-klarinettist under några år. Orkestern gick fortfarande på “halvfart” och höll ett tag på att försvinna då flera musiker slutade. Under vinterhalvåret hölls inga konserter endast repetitioner, och på sommaren bara några park-konserter i museiparken Luleå.
År 1960 valdes flöjtisten P-G Råberg att leda den något sargade orkestern. Råberg, som också arbetade som musik- och instrumentallärare på dåvarande läroverket i Luleå, arbetade successivt upp orkestern. Flera ungdomar från Råbergs musikundervisning på läroverket tillfördes orkestern, även en del utländska utbytesstudenter och nyinflyttade musiker tillkom.
PG Råberg deppar efter översvämning i replokalen 1979-07-26 Norrbottens Kurirens bildarkiv
Fotograf Bernt Dimeus.
Råberg utbildade och startade också en kvinnlig trumbandskår på ca 20 unga trumslagare, solo- och tuttitrumslagare, som tillsammans med musikkåren gjorde stor succé. Nya uniformer införskaffades med stöd av kommunen, parkkonserterna utökades till varje tisdag i museiparken i Luleå och för att utveckla musikkåren, som nu bytt namn till Luleå Musikkår, gjordes årliga större populärkonserter i biografen Spegeln i Luleå.
Samarbetet med militärmusikkåren i Boden utökades till både samkonserter, musikseminarier med lärare på olika instrument, och konserter i Boden. Dessutom utökades den växande och välklingande musikkåren dels med underhållningsorkester med stråkmusiker och ett storband. En tamburmajor ledde orkestern under marschinslagen.
PG Råberg och Luleå Musikkår 1971-03-02 – Norrbottens Kurirens bildarkiv
Det ungdomliga och kvinnliga inslaget blev påtagligt och musikkåren växte i popularitet i hela länet och engagerades också till olika evenemang som Barnens Dag, Svenska Flaggans Dag, Förstamaj-tåg i olika kommuner och Teknistkortegen som årligen gick av stapeln på Valborgsmässoafton, real- och studentkorteger i Luleå, större idrottsevenemang, fotbollsmatcher, och invigningar mm. förutom en del utlandsevenemang.
Musikkåren kom nu att omfatta cirka 40 musiker, ibland fler. När PG Råberg slutade instrumentalundervisningen vid läroverket i Luleå och ombads att bli chef för statliga Militärkåren/Regionmusiken i Boden, minskade antalet musiker något i Luleå och den anrika Luleå Musikkår avvecklades successivt under 1980-talet sedan den nye kulturnämndsordförande successivt minskat anslaget för kårens uppskattade verksamhet.
Luleå Blåsorkester, 1966.09.10, ledning PG Råberg, spelar i Shopping Luleå
Norrbottens Kurirens bildarkiv
Luleå Musikkår gjorde också både radio och skivinspelningar som “Melodier från Norrbottens skärgård”, komponerade av P-G Råberg.
Musik i Luleå bestod under denna tid mest av ett flertal popband. Därtill också några dragspelsorkestrar varav Luleå Accordion Club var den mest framträdande när det gäller dragspelsmusik i Luleå. PG Råberg anslöt senare även till denna eminenta orkester.