PG, du har ju målat en hel del i dina dar. Men hur började det egentligen?
Kulturlivet var mycket rikt hemma och jag fick i 6-årsåldern vistas hos en konstnärinna Ester Haag som uppmuntrade och undervisade mig i teckning och akvarellmålning, som jag alltid haft glädje av.
Genom hela min skoltid fortsatte jag att teckna och måla, mest akvarell. Jag studerade under min läroverkstid några år för skulptören och konstnären R. Thedeen-Båth och deltog några år senare i en samlingsutställning i Luleå och hade dessutom en separatutställning i Landstingshuset.
Jag besökte många konstutställningar och hade stor nytta av mitt tecknande vid mina föreläsningar i musik och datakunskap, men också när jag gjorde illustrationer till min bok ”Militärmusikens historia i Norr- och Västerbotten”. Jag lärde mig också att se på bilder på ett nytt sätt, inte bara som föreställande konst utan också som rena färg- och formkompositioner.
Du var ju väldigt aktiv med måleriet. Fick musiken stå tillbaka under den här tiden?
Musiken tog dock överhanden, men när jag började frilansa som musik- och konstrecensent i Norrbottens-Kuriren fick jag många tillfällen att både se fantastisk konst och träffa framstående konstnärer och intervjua dom, bland andra två av landets främsta: den sympatiske Bengt Lindström (numera i Paris) och Yrjö Edelman. Att höra Bengt Lindström berätta om sin svåra tid som diskare i Amerika då han tecknade på dukar och servetter, tills idag då han är en internationellt välkänd konstnär med egen ateljé, en egen anställd ”penseltvättare”(olja), var mycket fascinerande.
Till konstnären Erling Johanssons experimentfilm ”Anima Mundi” skapade jag och spelade in musiken tillsammans med en ljudtekniker från Sverige Radio. Den filmen vann Svenska Filminstitutets förstapris p 50.000 kronor och har sedan visats i svensk TV, i Belgien, Frankrike, USA, Japan förutom i Luleå och på olika ställen i Sverige.
Jag har givetvis haft stor nytta också av mitt tecknande och målande när jag gjort de 21 sagomusikalerna, Förutom själva berättelserna, musiken, vistexterna och orkesterarrangemangen ingår ett bildspel på cirka 50 bilder till varje saga, totalt drygt 1.000 bilder som framförs av en skådespelare/berättare. Varje sagomusikal tar cirka en halvtimme att framföra och DBVs Musikgrupp i Luleå med sångare, musiker och berättare spelar i regel sagomusikalerna på Lilla Teatern eller länsmuseet i Luleå, men även på andra platser i Norrbotten.
Bl.a. så har DBV:s Musikgrupp kulturprisbelönats för sina framföranden på Berns i Stockholm vid Kommunals kongress 1997.
Hur ser framtiden ut när det gäller själva måleriet?
Jag fortsätter att skapa nya sagomusikaler vid sidan av mitt övriga komponerande bl.a. för orkestrar i USA, Kalifornien, men målar också gärna på somrarna under mina sköna stunder i vår trädgård. Att måla och spela musik – det är själens gymnastik! (fritt efter PG Råberg)